OPENBARE GEBOUWEN

TROUWZAAL GEMEENTE MAASSLUIS
Voor gemeente Maassluis mochten we in opdracht van Intervisie de trouwzaal aanpassen aan de eisen van deze tijd. Voor het nieuwe ontwerp hebben we het thema water (aqua) gekozen, omdat dit uitstekend bij Maassluis en zijn historie past.

Symbolische beleving
In vervlogen tijden werd in waterrijke gebieden, de bruid door haar familie, via het water, naar haar aanstaande man gebracht. “In het huwelijksbootje stappen” heeft dus een letterlijke betekenis. Om de Maas, die langs Maassluis stroomt, te symboliseren, hebben wij op het gedeelte waar het bruidspaar plaats neemt, een stroom gecreëerd. Er is gekozen voor het materiaal glas, omdat dit duurzaam, mooi en teer kan zijn, net zoals het huwelijk.

Ruimtelijke vormgeving
Een trouwzaal moet in onze beleving licht en helder zijn. Wit straalt ruimtelijkheid uit en vormt de basis van alle kleuren. In deze ruimte zijn het de mensen die mede voor kleur zorgen. De gedeeltelijk donkere vloerbedekking geeft als tegenhanger van het wit een chique uitstraling.

Cirkelvormige vloerindeling
De cirkelvormige vloerindeling is het uitgangspunt voor de opstelling. Vier verschillende tinten aquagroen tapijt, vanuit het midden oplopend van licht naar donker. Aan het witte plafond zweven acht verlichte vleugels in een spiraalvorm, symmetrisch aan de cirkelvorm van de vloer. De fraaie entreedeur blijft bestaan, maar zal worden voorzien van een hoogwaardige witte lak. Bij het binnenkomen van de zaal wordt de gehele linkerwand voorzien van een glanzend wit paneel van 120 cm hoog, waarop decoratieve verlichting en een horizontaal patroon in reliëf wordt aangebracht. Achter de tegenoverliggende wand is een aanzet gemaakt voor een drieluik. Achter de panelen wordt indirect oranjekleurig licht aangebracht. Als raamdecoratie is gekozen voor een wit, semi-transparant paneel of draadgordijn.

De witte hoogglans stoelen ‘Loop’ van de Deense ontwerper Claus Breinholt worden symmetrisch geordend volgens het cirkelpatroon in de vloer. De cirkelvormige opstelling van de stoelen leidt tot meer saamhorigheid van de aanwezigen. Men kan elkaar beter zien zitten. Emoties spelen hierbij een rol. Als enig kleuraccent zijn tweemaal vier stoeltjes in het rood. Deze zijn aan de ene zijde voor de getuigen en aan de andere zijde voor de gemeentebode en fotograaf. De opstelling is zodanig dat het bruidspaar goed contact kan hebben met de aanwezige familie en vrienden. De ambtenaar burgerlijke stand staat in het middelpunt van de cirkel.

Multifunctionele ruimte
Er is rekening gehouden met het feit dat de ruimte voor meerdere doeleinden ingezet moet kunnen worden. De stoelen zijn stapelbaar en de overige objecten zijn gemakkelijk verplaatsbaar. Vanuit het plafond kan een filmscherm elektrisch naar beneden worden gelaten. De audiovisuele middelen worden zoveel mogelijk aan het oog onttrokken.