VERLICHTING

Tijdloos en minimalistisch is mijn ontwerp van de ‘Wishbone’ lamp. Het begon, in samenwerking met Pimm Gregoire, met de vorm van een wishbone; een wensbotje ofwel een vorkvormig botje in gevogelte. Het botje van een kip werd het uitgangspunt én het organisch detail, 3D geprint in kunststof. De overige delen zijn de knik-arm in chroomstaal en de Led buizen in aluminium. De foto’s laten een aantal varianten zien, waaronder ook een staande lamp. Zou geweldig zijn als dit originele ontwerp nog een keer in productie gaat! Wat vinden jullie ervan?

WHISBONE LAMP

De HT ledlamp is geïnspireerd door het Bauhausprincipe en heeft  een industrieel en architectonisch karakter.

De lamp is opgebouwd uit een plafonddeel, twee perspex schijven met daartussen een driverbox die vervolgens 2 ledbuizen van elk 1 meter insluiten. De ledbuizen zijn 3600 draaibaar en verschuifbaar in de lengte-as. Alle onderdelen aan het armatuur zijn technisch zichtbaar opgelost op basis van de ‘form-follows-techniek’-functie !

Het multifunctionele ledarmatuur is te gebruiken aan het plafond, maar is ook als wandmodel (momenteel in doorontwikkeling) te gebruiken.

De doorontwikkelde versie van de HT ledlamp is een transparanter model waarbij de perspex schijven zijn vervangen door een 3D print element, de ‘Wishbone’ genaamd. De productnaam is een verwijzing naar het y-vormige vorkbeen van vogels en kippen. Dit y-vormige in 3D geprint onderdeel is uitgevoerd in hoogwaardige kunststof (abs of nylon).  De ledbuis van 1 meter lengte wordt op het einde op twee punten vastgeklemd. De wishbone zelf zit verbonden met een verlengde buis voorzien van een knik- en draaimechaniek.

Het electrasnoer loopt door de wishbone en zijn verlengde arm door naar de plafondplaat die voorzien is van een driver/trafo. Door de zwenkbare armen zijn de ledbuizen onafhankelijk van elkaar te plaatsen, waardoor hoogte en breedte van het totale armatuur te regelen is. Dit zorgt ervoor dat het licht veel beter en preciezer te positioneren is op de plek waar het gewenst is.